Posted on

Újabb rangos nemzetközi díjak!

Még csak harmadik éve méretjük meg csokoládéinkat nemzetközi versenyeken, de már hagyománynak tekinthető, hogy a Great Taste elnevezésű, vezető gasztronómiai világversenyen rendre kiemelkedő díjakat sikerül begyűjtenünk. Minden verseny más és más, a csokoládés szakmában háromnak van kiemelt jelentősége, a Great Taste mellett az Academy of Chocolate és az International Chocolate Awards számít szintén jelentősnek. Míg az Academy of Chocolate versenye azért fontos, mert csokoládéra specializálódott és objektívnek számító szakembereinek igazán nem egyszerű kivívni az elismerését, a Great Taste legnagyobb előnye a mi szemünkben a kötelező elfogulatlanság mellett az, hogy igen részletes visszajelzést szolgáltatnak, amiből rengeteget lehet tanulni.

Ebben az évben három termékünk is az élmezőnyben landolt, az egyik a Dúzsi Pentaton vörösboros bonbon, a másik a Kahlua kávélikőrös bonbonunk karamellizált fehércsokoládé burokban, a harmadik pedig a tonkababos és kávés piemontei mogyoródrazsénk. Íme, ezeket írták jellemzésünkben az egyes csokoládékról a zsűri tagjai:

Dúzsi Pentaton vörösboros bonbon:

“Hihetetlenül fényes és mély, gazdag színű burok, mely csodásan roppanva enged utat a selymes tölteléknek. A ganache igazán okos kombinációja a tej-és étcsokoládénak. Az édes és kesernyés ízek egyensúlya nagyon pontos. A nagyvonalúan gyümölcsös vörösboros ízek nem uralkodnak el túlságosan, hanem kiegészítik a csokoládékat. A lassan felépülő összhatás hosszan kitart az ízlelőbimbókon.” Egy másik asztal zsűritársasága szerint “A csodás fényű rubinvörös burok szinte szikrázik és nagyon hívogató. Az étcsokoládé burok nagyszerű minőségű, lenyűgözően gazdag és mély ízvilágú. A ganache vörösborban igen gazdag, annak teljes mélységében érvényesül. A kóstolás során csupa izgalmasan összetett réteg alkot egységet.”

Kahlua kávélikőrös bonbon:

“A bírák már a bonbon puszta megjelenése alapján is nagyon izgatottan várták a kóstolást: szokatlanul stílusosan megformált külső, fényes cappuccino színben, némi étcsokoládé dekorációval. A gazdag és intenzíven kávés ganache tökéletesen passzolt az édesebb külső burokkal – az ízek egyensúlya figyelemre méltó.” A másik asztalnál hasonló jellemzés született.

Piemontei mogyoródrazsé tonkababbal és kávéval:

Ez volt a legérdekesebb, négy asztalnál is kóstolták, ami annak a jele, hogy hosszasan fontolták a legmagasabb háromcsillagos ítéletet. Végül a zsűri tagjai eltérően ítélték meg az ízek intenzitását, ami jól mutatja, hogy gyakorlott és hozzáértő emberek is mennyire sokféle várakozással viseltetnek a csokoládé iránt. Az egyik asztal szerint “Nagyon szép kivitelezésű drazsé, melyben minden íz úgy adódik össze, hogy az rendkívüli izélményt okoz.” Mások szerint “remekül roppanó mag, az ízek kifinomultak és minden egyes összetevőjük remekül jut kifejezésre. Egyes zsűritagok jelentősebb ízrobbanást is el tudtak volna képzelni, mások lelkesedtek a mag és a csokoládé egyensúlyáért”. Megint más asztaltársaság szerint “A tonkabab aromája uralkodik a csokoládé felett. A magok kiválóan pörköltek és remek a bevonat, bár néhányan javasolták hogy a csokoládé aránya legyen nagyobb a tökéletes egyensúly érdekében. Három csillaghoz javasoljuk kissé visszafogni a tonkababot és növelni a csokoládék arányát, még ha ez kevésbé is látszik kifinomult megközelítésnek”. A negyedik asztal véleménye az, hogy “Ez egy kiváló, étkezés utáni kényeztető falat a kávé mellé. Jól kiegyesúlyozott ízek és remek kézműves megjelenés jellemzi. A világ számos részéről származó összetevők pedig eközben kiváló beszélgetési témát nyújtanak.” Bárhogy is, szerintünk mindenki kóstolja meg és maga járjon utána, hogy neki hogy ízlik, ő hány csillagot adna erre a drazséra!

 

A korábbi díjainkról itt olvashat részletesebben.