Posted on

Ehető téli fagyi? Ááá, olyan nincs. Vagy mégis?

Téli fagyi lépésről lépésre: kimártott tölcsér, betöltött fagyi, csomagolt temék

 

A téli fagyi egy fura hungarikum. Sokan megmagyarázhatatlanul lelkesednek érte, de nem találkoztam élő emberrel, aki az elmúlt 10-20 évben kóstolt belőle ehetőt. Nagyjából az szokott történni, hogy a téli fagyi iránt rejtélyes nosztalgiát érző vásárló bemegy a boltba, vesz egyet, megeszi a felét, a másik felét pedig bosszúsan kidobja és megfogadja, hogy legközelebb nem csinál ilyen hülyeséget. És persze nem okul, mert eltelik 1-2 év és újból eljátssza ugyanezt.

A fagyitölcséreket először ki kell mártani, hogy később ropogósak maradjanak és persze jó csokisak legyenek.
A fagyitölcséreket először ki kell mártani, hogy később ropogósak maradjanak és persze jó csokisak legyenek.

A téli fagyi mágikus vonzereje fogva tartja. Kielégíthetetlen vágy volt ez – eddig.

Judit egyik újító pillanatában ugyanis eldöntötte, hogy márpedig ő továbblép, nem fogja magát és a családját ilyen margarinos bevonómasszás izékkel gyötörni, megcsinálja rendes alapanyagokból a téli fagyit. Csak úgy, magunknak, kíváncsiságból és élvezetképpen (bennfentes gasztronómiai luxus). Mert vajon milyen lehet, ha jó hozzávalókból készül? Talán még senki se tudja? Lehet, hogy még senki nem is próbálta? Nemrég el is készült a kísérleti széria, ami igazán jó lett! Semmi szájpadlásra tapadó műíz, csak a jófajta (belga, Callebaut) csoki meg a mousse tejjel és tejszínnel, csokiban kimártott klasszikus fagyitölcsérben. Pont olyan, amilyennek egy rendes téli fagyinak lennie kell, de amilyen emlékeim szerint még sose volt. Vagy volt, de mielőtt megszülettem.

Ez a téli fagyi fehér csokis változata betöltve, de még nincs teteje. Később roppanós csokikalappal zárjuk le.
Ez a téli fagyi fehér csokis változata betöltve, de még nincs teteje. Később roppanós csokikalappal zárjuk le.

Klasszikusokat jó alapanyagokból elkészíteni remek szórakozás, lehet, hogy rá fogunk szokni. Az első ilyen újragondolásunk, a konyakmeggy is ütős lett, ahogy most a téli fagyi is. Bő egy hete nagy büszkén fel is posztoltuk a Facebookon a végeredményt. Na ez volt az, amikor a termék önálló életre kelt, mert törzsvásárlóink és forgalmazó partnereink egyaránt lelkesen üdvözölték az újítást és előjegyzéseket adtak le. Bizony nem érdekelte őket, hogy ilyen termék nincs, mondhattunk bármit.

Úgyhogy kedves csokoládéimádó emberek, meghajoltunk a népakarat előtt, lesz téli fagyi! Miközben ezeket a sorokat írom a műhelyben készülnek is az ét-tej- és fehér csokis változatok. Holnaptól korlátozott menyiségben ti is meg tudjátok vásárolni a Jókai utcai üzletünkben! Téli fagyira fel!